Βιταμίνη D – η βιταμίνη του ήλιου

Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τη βιταμίνη του ήλιου – τη βιταμίνη D!

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου, παράγεται ως απόκριση του οργανισμού στην έκθεση στον ήλιο.

Μπορεί να καταναλωθεί επίσης σε φαγητό ή σε συμπληρώμα, αλλά εφόσον ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του πλανήτη, σκέφτηκα να σας δώσω άλλον ένα λόγο να επισκέπτεστε την παραλία όσο το δυνατόν πιο συχνά. Ας ξεκινήσουμε όπως από τα βασικά…

Τί είναι η βιταμίνη D?

Η βιταμίνη D δεν είναι ακριβώς βιταμίνη.

Οι βιταμίνες είναι θρεπτικά στοιχεία που δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα και επομένως πρέπει να προσληφθούν μέσα από τη δίαιτά μας.

Η βιταμίνη D διαφοροποιείται στο ότι τη συνθέτει το σώμα μας όταν έρχεται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο. Για αυτό το λόγο, θεωρείται προ-ορμονικό και όχι βιταμίνη.

Γιατί χρειάζομαι τη βιταμίνη D?

Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για πολλές σημαντικές σωματικές λειτουργίες, υγιή κόκαλα και δόντια και στην προστασία μας από παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 1 και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Η βιταμίνη D βοηθάει στο να διατηρούμε τα κόκαλα και τα δόντια μας υγιή, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου στα εντόσθια και την διατήρησή του όποιου ασβεστίου θα αποβαλλόταν από τα νεφρά κατά την ούρηση. Όσο μεγαλώνουμε, η έλλειψη σε ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει σε οστεομαλακία ή οστεοπόρωση. Η οστεομαλακία οδηγεί σε ελλιπή οστική πυκνότητα και μυϊκή αδυναμία, ενώ από την άλλη η οστεοπόρωση είναι η πιο συνηθισμένη οστική πάθηση στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στους άντρες μιας προχωρημένης ηλικίας.

Η βιταμίνη D επίσης υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα, ενώ παράλληλα μας βοηθάει να διατηρήσουμε βέλτιστη λειτουργία στους πνεύμονες και την καρδιαγγειακή υγεία.

Επίσης ρυθμίζει τα επίπεδα ινσουλίνης και βοηθάει στη ρύθμιση του διαβήτη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στη συγκέντρωση της βιταμίνης D στο σώμα και το ρίσκο για διαβήτη τύπου 2.

Η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική στη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και στη διακυτταρική επικοινωνία, επηρεάζοντας περισσότερα από 200 ανθρώπινα γονίδια, όταν έχουμε έλλειψη.

Γιατί μου τα λες αυτά?

Όλο και πιο συχνά μελέτες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει έλλειψη στη βιταμίνη D. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ανθρώποι εργάζονται σε γραφεία και οι περισσότερες δραστηριότητες εκτυλίσσονται σε εσωτερικούς χώρους.

Οπότε πόση βιταμίνη D χρειάζομαι?

Η ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται ένας άνθρωπος εξαρτάται από την ηλικία του.

Περίπου 5-10 λεπτά ηλιακής έκθεσης 2-3 φορές τη βδομάδα επιτρέπουν στους περισσότερους ανθρώπους να παράγουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, αλλά λόγω της γρήγορης διάσπασής της θα πρέπει να την αναπληρώνετε συχνά. Αυτό αποτελεί μια τέλεια δικαιολογία για να πηγαίνετε κάθε μέρα για μπάνιο!

Φυσικά, τις επικίνδυνες ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη δεν παραλείπουμε ποτέ το αντιηλιακό μας και δεν ξεχνάμε να το ανανεώνουμε ανάλογα με το δείκτη προστασίας.

Τώρα, αν το επιθυμείτε ως συμπλήρωμα στη διατροφή σας, θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας!

Αλλά για την ώρα έχεις άλλη μια δικαιολογία να πας στην παραλία και να αποκτήσεις ένα λαμπερό μαύρισμα! Το σώμα σου θα σε ευχαριστήσει για αυτό!

You may also like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *