Γιατί πρέπει να προπονούμε όλες τις μυϊκές ομάδες στο σώμα μας?

Γιατί πρέπει να προπονούμε όλες τις μυϊκές ομάδες στο σώμα μας?

Γιατί το σώμα μας είναι μια κινητική αλυσίδα, που δεν πρέπει να έχει κανένα αδύναμο κρίκο. Αν διαλέγουμε μόνο τις μυϊκές ομάδες που μας ενδιαφέρουν, θα δημιουργήσουμε ανισορροπίες ή αδυναμία σε κάποιο σημείο του σώματος.  Έτσι μπορεί να μην έχουμε το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε ή στη χειρότερη να οδηγηθούμε σε τραυματισμό.

(Γι’ αυτό φίλοι μου, never skip leg day!  Και φίλες μου, never skip arms day!)

Αυτάααα!

Με εκτίμηση Κάτια,

xoxoxo

.

.

.

.

Είστε ακόμα εδώ;

Αν ναι, καλά κάνατε. Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά το όλο θέμα τώρα.

Η στόχευση σε μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα δεν δουλεύει!

Θα αναρωτιέστε το γιατί τώρα.

«Μα, Κάτια, οι φίλες μου γυμνάζουν μόνο τους γλουτούς τους και έχουν δει τρομερή διαφορά.»

Σίγουρα θα έχουν δει. Όμως αναρωτήσου μήπως τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα αν έκαναν ενδυνάμωση και των γύρω μυϊκών ομάδων. Αν είχαν δηλαδή δώσει έμφαση στους ραχιαίους, στους κοιλιακούς και στους οπίσθιους μηριαίους, θα είχαν πετύχει δύο σημαντικά πράγματα:

1)Θα έκαναν τους γλουτούς τους να φαίνονται πολύ πιο εντυπωσιακοί. Με γυμνασμένες τις γύρω μυϊκές ομάδες το σχήμα των γλουτών θα αναδειχθεί περισσότερο και θα φαίνεται πολύ ξεκάθαρα που ξεκινούν και που σταματούν.

2)Θα δημιουργούσαν πολύ πιο δυνατούς και υπερτροφικούς γλουτούς. Ακούγεται περίεργο ε; Πώς με προπόνηση άλλων μυϊκών ομάδων θα είχαν μεγαλύτερη δύναμη και μυϊκή ανάπτυξη στους γλουτούς τους; Επανερχόμαστε πάλι σε αυτό που λέγαμε για την κινητική αλυσίδα. Αν γυμνάζουμε μυς επιλεκτικά, πολύ γρήγορα θα χτυπήσουμε πάνω σε έναν «τοίχο» στην προπόνηση μας – όπου «τοίχος» σαν προπονητικός όρος είναι το σημείο εκείνο στο οποίο φτάνουν οι αθλητές και η εξέλιξή τους είναι ή μηδαμινή ή βασανιστικά αργή.

Στο παράδειγμα μας λοιπόν, με αδύναμους οπίσθιους μηριαίους και ραχιαίους οι γλουτοί κάποια στιγμή δεν θα μπορούσαν να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις της προπόνησής μας και την προσθήκη όλο και περισσότερων κιλών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση σε πρόσκρουση με «τοίχο» όπως είπαμε και πριν ή στη χειρότερη σε τραυματισμό στην περιοχή.

Πώς θα έχουμε το πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα πάνω μας;

Μα με μια ολοκληρωμένη προπόνηση βέβαια. Ένα πλήρες πρόγραμμα γυμναστικής για τον γενικό πληθυσμό χωρίς ιατρικό ιστορικό περιλαμβάνει όλες τις μυϊκές ομάδες στο σώμα μας χωρίς να δίνει μεγαλύτερο βάρος σε κάποια εξ’ αυτών. Εξαιρούνται τα στοχευμένα προγράμματα γυμναστικής για αθλητές που πρέπει να προετοιμαστούν για κάποιο σπορ, για ασκούμενους που έχουν συγκεκριμένους στόχους ή για ασκούμενους που έχουν μια εμφανή αδυναμία κάπου είτε λόγω παλιού τραυματισμού είτε λόγω λάθος γυμναστικής. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα πλάνο γυμναστικής πρέπει να είναι στοχευμένο, μέχρι να εξαλειφθούν όλες οι αδυναμίες.

Φαντάζεστε για κάποιον με τραυματισμό και αστάθεια στον ένα ώμο να είχε στο πρόγραμμά του πιέσεις με μπάρα; Ή αντίστοιχα κάποιος με ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου να εκτελούσε καθίσματα ή άρσεις θανάτου με μπάρα; Εννοείται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το πρόγραμμα πρέπει να είναι εξατομικευμένο και να συμφωνεί με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του εκάστοτε αθλητή.

Κάτι τελευταίο: αλλάξτε τη ρουτίνα σας πριν γίνει ρουτίνα!

Όταν βαριέται το μυαλό μας, βαριέται και το σώμα μας. Αυτό είναι νόμος! Όταν πηγαίνετε στο γυμναστήριο και γνωρίζετε ότι θα κάνετε την ίδια άσκηση που κάνατε πριν τρεις μήνες, πόση όρεξη μπορεί να έχετε; Θα έχετε μια ψυχολογική και σωματική κόπωση(βλ. βαρεμάρα) που μπορεί να ξεπεραστεί μόνο όταν κάνετε αλλαγές στη ρουτίνα της γυμναστικής σας.

Επιπλέον, οι μυς μας συνηθίζουν αρκετά γρήγορα στα προπονητικά ερεθίσματα που τους δίνουμε. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα (4-6 εβδομάδες) να κάνουμε ένα ισχυρό «ηλεκτροσόκ» στον οργανισμό μας με αρκετές διαφορές τόσο στις ασκήσεις όσο και στα σετ και τις επαναλήψεις που εκτελούμε. Κάθε φορά αυτός ο κύκλος θα αποτελεί μια καινούρια πρόκληση για το σώμα μας, από την οποία θα βγούμε καλύτεροι και θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους μας!

Να θυμάστε ότι μόνο ένα πράγμα παραμένει σταθερό: η εκγύμναση όλων των μυϊκών μας ομάδων. Όλες οι άλλες μεταβλητές είναι στην ευχέρεια τη δική σας και του προπονητή σας!

Εσείς πώς κρατάτε το πρόγραμμά σας πάντα ενδιαφέρον; Πείτε μου στα σχόλια παρακάτω!

Αυτάααα!

Με εκτίμηση Κάτια,

Xoxoxo

(Τώρα όντως τελείωσε το άρθρο!)

 

You may also like

1 comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *