Κυτταρίτιδα: Προλαβαίνω να τη διώξω πριν το καλοκαίρι?

Κυτταρίτιδα: Προλαβαίνω να τη διώξω πριν το καλοκαίρι? Ο καιρός έχει αρχίσει να ανοίγει και μαζί ακολουθεί η αλλαγή στη διάθεσή μας! Θέλουμε πια να φύγει ο χειμώνας, να βάλουμε πιο ανοιξιάτικα και ελαφριά ρούχα, και ίσως φλερτάρουμε κάποιες φωτογραφίες μαγιό, σκεπτόμενες τι θα βάλουμε φέτος στη παραλία!

Αυτές οι σκέψεις συχνά συνοδεύονται από έναν απολογισμό των όσων θα θέλαμε να διώξουμε μαζί με τα κρύα του χειμώνα, και εδώ εννοώ την κυτταρίτιδα και ίσως κάποια περιττά κιλά.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι μόνο γυναικείος μπελάς αλλά ταλαιπωρεί και μια μερίδα ανδρών. Επίσης, δεν έχει να κάνει απαραιτήτως με το βάρος μας, καθώς συχνά μπορεί να συναντήσουμε πολύ αδύνατες και γυμνασμένες κοπέλες που όμως ταλαιπωρούνται από αυτή.

Για να είμαστε σίγουροι ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα θα ήθελα να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα ως προς το τί είναι η κυτταρίτιδα και πώς μπορούμε αν όχι να την εξαλείψουμε τουλάχιστον να τη μειώσουμε.

Με τον όρο «κυτταρίτιδα» αναφερόμαστε στην εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα ιστών δίνοντας στην όψη την χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πορτοκαλιού».

Αυτή δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία φέρει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, να το στέλνει να αποθηκευτεί σε ορισμένα λιποκύτταρα περισσότερο και σε άλλα λιγότερο. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί κάποια λιποκύτταρα να αυξάνουν περισσότερο σε όγκο σε σχέση με άλλα. Ως αποτέλεσμα ακολουθεί η συμπίεση των αγγείων, επιδεινώνεται το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας και κάνει την εμφάνισή της η κυτταρίτιδα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ή και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Οι πιο συχνοί από αυτούς είναι:
o       Η καθιστική ζωή
o       Η κληρονομικότητα
o       Η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος
o       Οι ορμονικές διαταραχές, κακή ηπατική λειτουργία και λοιπές ενδοκρινολογικές διαταραχές.
o       Η παχυσαρκία
o       Η κακή διατροφή
o       Το κάπνισμα
o       Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καφέ & αναψυκτικών
o       Η δυσκοιλιότητα

Όσον αφορά τις ορμονικές και ενδοκρινολογικές διαταραχές, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους ιατρούς ώστε να εντοπίσετε και να καταπολεμήσετε τα αίτια τους.
Οι υπόλοιποι παράγοντες όμως είναι στο χέρι μας να περιοριστούν, αν όχι να εξαλειφθούν. Καθώς δεν έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι μία μέθοδος από μόνη της θα φέρει τη λύση η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι σφαιρική! Τα βήματα είναι απλά:

•       Αν ήδη ασκείστε τότε εξαιρετικά! Συνεχίστε τη δραστηριότητά σας και αν μπορείτε αυξήστε την! Δοκιμάστε και κάτι καινούριο ή κάντε την επένδυση σε ένα personal trainer. Δεν έχει σημασία τι θα είναι αυτό. Από βάρη μέχρι yoga βρείτε τι σας ταιριάζει ώστε να πηγαίνετε με διάθεση!

•       Αν πάλι σας έχει φάει η καθημερινότητα τότε ξεκινήστε να κινείστε! Λέμε ναι στο περπάτημα και στην κολύμβηση τώρα που ανοίγει ο καιρός.

•       Ακολουθείστε μια πιο προσεκτική διατροφή με άφθονα λαχανικά και φρούτα. Λέμε όχι στα λιπαρά, στα τηγανιτά και στο ανθρακικό.

•       Αντικαταστήστε ποτά και αναψυκτικά με άφθονη ποσότητα νερού και πράσινου τσαγιού. Αν είστε και αποφασισμένοι για κάτι πιο στοχευμένο απευθυνθείτε σε ένα διατροφολόγο!

•       Εφαρμόστε ειδικές κρέμες στα προβληματικά σημεία. Σύμφωνα με τη mayoclinic έρευνες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή 2 φορές την ημέρα κρεμών με 0.3% περιεκτικότητα σε ρετινόλη βοηθά την καταπολέμηση της «όψης φλοιού πορτοκαλιού»! Ο φαρμακοποιός ή ο δερματολόγος σας είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να σας καθοδηγήσει σε μια σωστή επιλογή!

•       Κάντε όποτε μπορείτε μασάζ. Η μάλαξη βοηθάει πολύ στην καλύτερη αιμάτωση και κυκλοφορία της περιοχής παρέχοντας αισθητά βελτιωμένα αποτελέσματα κατά της κυτταρίτιδας. Εάν έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε επαγγελματία ακόμη καλύτερα! Καθώς όμως πολλοί από εμάς πολλές φορές πιεζόμαστε χρονικά, και το μασάζ για καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να γίνεται τακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε μια συσκευή αυτομάλλαξης όπως το Tratac® που σας επιτρέπει με τεχνικές foam rolling να δουλέψετε ενεργά τους ιστούς των μυών σας, κάνοντας μασάζ και διατάσεις, έχοντας αποτέλεσμα την ανακούφιση των μυών και την αύξηση της ροής του λεμφικού υγρού και του αίματος στις προβληματικές περιοχές. Έτσι μπορείτε να έχετε καθημερινά μια θεραπεία στο σπίτι ή να συμπληρώσετε αυτές που κάνετε στο θεραπευτή σας.

Πλέον είστε ενημερωμένοι και έχετε όλα τα εφόδια να πετύχετε το στόχο σας και να βγείτε  στην παραλία φέτος ως η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας! Καλή επιτυχία!

You may also like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *