Τί είναι το CrossFit?

Τί είναι το CrossFit? Σίγουρα αν έχετε ψάξει ποτέ στο διαδίκτυο για προγράμματα γυμναστικής, θα έχετε συναντήσει τον όρο αυτό. Η αλήθεια είναι, πως το CrossFit είναι τρόπος εκγύμνασης σχετικά μικρός σε ηλικία – σκεφτείτε πως η επίσημη εταιρία CrossFit ιδρύθηκε το 2000. Μέσα σε 18 μόλις χρόνια έχουν ιδρυθεί πάνω από 13000(!) επίσημα συνεργαζόμενα γυμναστήρια. Τί είναι λοιπόν το CrossFit και γιατί έχει γίνει τόση φασαρία με αυτό?

Ψάχνοντας έναν ορισμό

Το ωραίο με το CrossFit είναι, πως πρόκειται για μια φιλοσοφία, που βρίσκεται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας και σε κάθε αθλητική δραστηριότητα. Είναι η προετοιμασία για το άγνωστο μέσα από το πρίσμα της λειτουργικής άσκησης, ένα είδος προπόνησης που θα μας κάνει νικητές απέναντι σε κάθε πρόκληση.

Με άλλα λόγια, το CrossFit είναι μέσα σε σένα, σε μένα και σε όλους μας. Είναι η χαρά του παιδιού, που θέλει να σκαρφαλώνει, να χοροπηδάει και να τρέχει χωρίς διάλειμμα ενδιάμεσα. Είναι τα σπριντ του έφηβου ποδοσφαιριστή στον αγώνα της ομάδας του. Είναι ο αγώνας του πυροσβέστη να σκαρφαλώσει ως τον τρίτο όροφο ενός φλεγόμενου κτιρίου γρήγορα, για να απεγκλωβίσει όσους έχουν απομείνει μέσα. Είναι η αντοχή του ποδηλάτη, που πρέπει να καλύψει απίστευτες αποστάσεις στο Tour de France σε συνθήκες έντονης ζέστης. Είναι η δοκιμασία του τριαθλητή, που πρέπει να διαπρέψει σε κολύμβηση, κωπηλασία και τρέξιμο κάτω από την πίεση του χρόνου. Είναι η υψηλή τεχνική του κωπηλάτη, που πρέπει να διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό σε όλο τον αγώνα, για να τερματίσει στις πρώτες θέσεις. Είναι ακόμη και το να ανεβαίνει ένας ηλικιωμένος από τα σκαλιά της πολυκατοικίας του μέχρι τον τρίτο όροφο με δύο σακούλες γεμάτες ψώνια. Πολύ απλά, τo CrossFit είναι παντού γύρω μας. Aπό την πιο απλή καθημερινή δραστηριότητα μέχρι την πιο επίπονη αθλητική προσπάθεια Ολυμπιακού επιπέδου.

Γιατί σας τα λέμε όλα αυτά? Γιατί η γυμναστική CrossFit χτίζει ικανότητες, που διαφαίνονται σε διάφορα σημεία της ζωής μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε πολλές φορές.

Όπως λέει και ο επίσημος ορισμός του που έχει δοθεί από τον ιδρυτή του Carl Glassman, είναι ότι πρόκειται για πρόγραμμα γυμναστικής αποτελούμενο από συνεχώς μεταβαλλόμενες λειτουργικές κινήσεις υψηλής έντασης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό? Σημαίνει, πως κάθε προπόνηση είναι διαφορετική από την προηγούμενη και όχι μόνο σε ότι αφορά τα σετ και τις επαναλήψεις αλλά και στις δοκιμασίες που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε κάθε φορά. Το καλύτερο όμως είναι, πως είναι απείρως διαβαθμίσιμο. Πραγματικά, οι προπονήσεις CrossFit μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να αποτελούν πρόκληση είτε ο ασκούμενος είναι πρωταθλητής σε Ολυμπιακό αγώνισμα είτε ηλικιωμένος, που έχει πολλά χρόνια να γυμναστεί. Το CrossFit έχει σίγουρα να δώσει κάτι σε όλους.

83χρονος που κάνει CrossFit (φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό της CrossFit στο Instagram)

Προς τι ο χαμός?

Γιατί όμως έχει γίνει τόσος ντόρος με αυτό? Το CrossFit είναι η ατομική μας προσπάθεια να υπερνικήσουμε τον παλιό μας εαυτό. Ταυτόχρονα όμως είναι και το ομαδικό του πνεύμα και η αίσθηση της κοινότητας, η οποία σε ωθεί να γίνεσαι καλύτερος σε κάθε σου προπόνηση. Και αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι εκείνο, που έχει κατακτήσει τις καρδιές των ασκούμενων απανταχού.

Σε αυτό συμβάλλει και το WOD (Workout Of the Day). Το WOD είναι το ημερήσιο πρόγραμμα προπόνησης, το οποίο ανεβαίνει κάθε μέρα στο επίσημο site της CrossFit και καλούνται όλα τα μέλη της κοινότητας αυτής να το φέρουν σε πέρας. Από όποια σκοπιά και να το δούμε, το σύστημα αυτό είναι εξαιρετικό και πανέξυπνο. Από τη μια, κάνει την προπόνηση μετρήσιμη, γιατί ο ασκούμενος θα πρέπει να την ολοκληρώσει σε ένα συγκεκριμένο χρόνο και κάτω από κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις και από την άλλη φέρνει αυτομάτως τον καθένα σε μια διαδικασία σύγκρισης με άλλους ασκούμενους είτε εκείνοι βρίσκονται στη γειτονιά του είτε στην άλλη άκρη της γης! Καταλαβαίνετε, παρεμπιπτόντως, τί γίνεται μέσα σε ένα γυμναστήριο όταν πηγαίνουν παρέες φίλων και προσπαθούν ο ένας να ξεπεράσει τον άλλο σε επιδόσεις στο εκάστοτε WOD, έτσι? Κυριολεκτούμε όταν σας λέμε, πως το αίσθημα της ομαδικότητας και ταυτόχρονα του ανταγωνισμού που υπάρχει στο χώρο αυτό δεν το έχουμε ξανασυναντήσει.

Εν κατακλείδι…

Τί είναι λοιπόν το CrossFit? Αν θα έπρεπε να τα συνοψίσουμε όλα τα παραπάνω σε μια φράση, θα λέγαμε ότι CrossFit είναι η εξερεύνηση του αγνώστου μέσα από τη γυμναστική και με την βοήθεια των φίλων μας! Αυτό είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας του και ίσως ο πιο δόκιμος ορισμός του…

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το CrossFit, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα: www.crossfit.com
Αν πάλι θέλετε να κάνετε ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα CrossFit, επισκεφθείτε το CrossFit North Zone στο Γέρακα: www.crossfitnorthzone.com

 

You may also like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *