Cheat meal: Δουλεύουν ή όχι;

Τα cheat meal τα έχουμε ακούσει και οι περισσότεροι από εμάς τα εφαρμόζουμε περισσότερο απ’ ότι πρέπει (αλλά ελπίζω όχι εσείς που διαβάζετε αυτό το μπλογκ!). Ίσως τα έχουμε βάλει στη δίαιτά μας χωρίς καν να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για cheat meal! Γι’ αυτό ας πάμε να δώσουμε τον επίσημο ορισμό τους (λέμε τώρα…) πριν δούμε αν όντως έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Τί είναι ένα cheat meal?

Είναι ένα γεύμα, που στο 95% των περιπτώσεων γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι πρόκειται για μια λίγο ανθυγιεινή επιλογή, ότι πρόκειται να «αμαρτήσουμε» λίγο! Συνήθως μας ανοίγεται η όρεξη για ένα τέτοιο φαγητό μετά από μια σκληρή προπόνηση. Πείτε μου ειλικρινά, έχετε ακούσει ή σκεφτεί έστω και μια φορά την παρακάτω φράση?

«Πωωω έκανα φοβερή γυμναστική σήμερα. Μου αξίζει να φάω < … >»

(Συμπληρώστε το αγαπημένο σας γλυκό ή φαγητό)

Αν ναι, τότε συγχαρητήρια! Ανήκετε στο 100% των ασκούμενων εκεί έξω! Θα σας εκμυστηρευτώ, ότι το έχω πει και εγώ παρά πολλές φορές. Μα πέστε μου, εγώ φταίω που τα άτιμα τα burger είναι τόσο νόστιμα;

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα με τα cheat meals. Όταν είναι απρογραμμάτιστα και απρόβλεπτα, δηλαδή όταν ενδίδουμε στους πειρασμούς της στιγμής, μπορούν να εκτροχιάσουν μια κατά τα άλλα υγιεινή δίαιτα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις τέτοιων γευμάτων, που μπορούν όχι μόνο να μην κάνουν το παραπάνω αλλά να αποδειχθούν και μια ευχάριστη ανάπαυλα σε μια αυστηρή διατροφή με πολλούς περιορισμούς. Πάμε λοιπόν να δούμε πότε τα cheat meal ανήκουν στη μία κατηγορία και πότε στην άλλη.

Κατηγορίες των cheat meal

  • Αυτά που έχουμε προγραμματίσει και δεν ξεφεύγουν από τους μακροθρεπτικούς ημερήσιους στόχους μας. Απλώς δεν αποτελούνται από τις πιο υγιεινές επιλογές…
  • Αυτά που έχουμε προγραμματίσει και δεν ξεφεύγουν από τους θερμιδικούς ημερήσιους στόχους αλλά μπορεί να μην τηρούν τους μακροθρεπτικούς ημερήσιους στόχους.
  • Αυτά που δεν έχουμε προγραμματίσει και άπλα τρώμε ό,τι και όσο επιθυμούμε.

Εννοείται, πως κάποιος με συγκεκριμένους στόχους στο γυμναστήριο αποφεύγει τα γεύματα της κατηγορίας 3 και αν νιώθει ότι πρέπει να επιβραβεύσει την πρόοδό του με κάποιο cheat meal, προτιμά αυτά των δύο πρώτων κατηγοριών. Το καλύτερο θα ήταν να μπορούσαμε να τα αποφεύγουμε τελείως αλλά όπως είπαμε και παραπάνω, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο.

Εφόσον, λοιπόν, δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε τελείως, ας δούμε κάποια tip που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τα cheat meals να δουλέψουν υπέρ μας.

  • Προγραμματίστε τα εκ των προτέρων

Αποφασίστε τις επιλογές που θα κάνετε για αυτό το γεύμα και την ποσότητά τους πριν κάτσετε για να φάτε. Τα αυθόρμητα cheat meal δεν μπορούν να είναι ωφέλιμα, γιατί πολύ απλά καθορίζονται εκείνη τη στιγμή χωρίς κατά κανόνα κάποιο μέτρο ή όριο.

  • Τοποθετήστε τα ανάμεσα σε δύο υγιεινά γεύματα

Βάζοντας το cheat meal ανάμεσα σε δύο πιο υγιεινά θα σας επιτρέψει να μην χάσετε τον έλεγχο και να έχετε πάντα στο νου σας το στόχο σας. Ιδιαίτερα δε αν το προηγούμενο γεύμα είναι φερ’ ειπείν μια σαλάτα με πράσινα λαχάνικα, τότε θα σας βοηθήσει να έχετε ένα αίσθημα πληρότητας και να μην φάτε τόσο πολύ μετά.

  • Αποφύγετέ τα μετά από προπόνηση

Η αίσθηση του «δικαιούμαι να φάω ό,τι θέλω επειδή γυμνάστηκα» είναι εσφαλμένη και μπορεί να κάνει το cheat meal να είναι διαρκείας, ίσως μάλιστα να εξελιχθεί και σε cheat day! Αποφύγετε τα λοιπόν μετά την προπόνηση και βάλτε τα κάποια άλλη στιγμή μέσα στη μέρα. Έτσι και θα απεμπλακείτε σιγά σιγά από την παραπάνω σκέψη και θα δώσετε καύσιμο υψηλής ποιότητας στον οργανισμό σας τρώγοντας ένα γεύμα με μεγάλη διατροφική αξία.

Τελικά να βάλω τα cheat meal στη διατροφή μου;

Η απάντηση δυστυχώς δεν είναι ξεκάθαρη. Εξαρτάται. Από το τωρινό επίπεδο σας ως ασκούμενος, από τους στόχους σας, από το ιατρικό ιστορικό σας αλλά και από αναρίθμητους άλλους παράγοντες.

Για παράδειγμα, κάποιος για τον οποίο η απώλεια βάρους είναι σημαντικό θέμα υγείας θα ήταν καλό να αφαιρέσει για αρκετό καιρό από το λεξιλόγιό του τον όρο “cheat meal”.

Ωστόσο αν ένα τέτοιο γεύμα τον βοηθάει στο να παραμείνει συνεπής στη διατροφή του τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, είναι προτιμότερο να το κάνει ώστε να επιτύχει συντομότερα το στόχο του, αντί να τα παρατήσει διότι νιώθει πως στερείται διαρκώς.

Κάποιος ο οποίος είναι ευχαριστημένος με το σώμα του, κάνει φανατικά γυμναστική και τηρεί μια υγιεινή διατροφή μπορεί ευκολότερα να προσθέσει τέτοια γεύματα στη δίαιτά του.

Εν τέλει το πόσο συχνά διαλέγει κανείς να «κλέψει» στη διατροφή του είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξετάσει ο καθένας προσωπικά για τον εαυτό του σύμφωνα με τις ανάγκες του και φυσικά να συμβουλευτεί το διατροφολόγο του!

Φιλιά,

Κάτια

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης: 5 Συμβουλές Ώστε Να Ανεβάσετε Τη Διάθεσή Σας Για Προπόνηση!

You may also like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *