Τί είναι το Pilates;

Μια ερώτηση που ακούγεται όλο και πιο συχνά στις μέρες μας. Αξίζει σαν τρόπος βελτίωσης της φυσικής μας κατάστασης και τί είναι αυτές οι περίεργες πόζες που βλέπουμε στα social media; Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όλες σας τις απορίες πάνω σε αυτό το θέμα. Δίνουμε έμφαση στο «προσπαθήσουμε», γιατί όπως θα καταλάβετε, το κεφάλαιο Pilates είναι αρκετά αχανές…

Ας το πάρουμε από την αρχή…

Το Pilates είναι ένα σύστημα άσκησης και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, το οποίο αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Joseph Pilates (εξ ου και το όνομα). Ο Pilates γεννήθηκε το 1883 στη Γερμανία και ξεκίνησε τη γυμναστική από μικρή ηλικία όντας επηρεασμένος από τα κατορθώματα του πατέρα του στο bodybuilding. Ο Pilates γρήγορα κατάλαβε ότι ο σύγχρονος αγχωτικός τρόπος ζωής, η κακή στάση σώματος καθώς και η αδυναμία μας να έχουμε έλεγχο στις αναπνοές μας είναι από τους κυριότερους λόγους που δεν έχουμε καλή υγεία. Το πάθος του για να λύσει τα προβλήματα αυτά είναι και εκείνο που τον οδήγησε στην επινόηση των τεχνικών, του εξοπλισμού και των προδιαγραφών που απαρτίζουν το σύστημα Pilates.

Ναι αλλά τί είναι;

Το Pilates είναι ένα σύστημα εκγύμνασης, που δίνει έμφαση στη σωστή εκτέλεση της άσκησης με την επιστράτευση των κατάλληλων μυών για την ολοκλήρωσή της. Συγκεκριμένα, εστιάζει στον κορμό του ασκούμενου, όπως για παράδειγμα στους κοιλιακούς, τους γλουτούς και τους ραχιαίους του. Σε αντιδιαστολή με τους περισσότερους ίσως τρόπους εκγύμνασης που γνωρίζατε, το Pilates δεν σας δίνει το περιθώριο να αφαιρεθείτε, καθώς απαιτείται πλήρης συγκέντρωση για την εκτέλεση της εκάστοτε άσκησης.

Το βάρος στο σύστημα αυτό πέφτει στον έλεγχο και την ακρίβεια της κίνησης και όχι στις επαναλήψεις και τα σετ. Γι΄ αυτόν το λόγο, και οι αρχές του Pilates είναι:

Κεντράρισμα, συγκέντρωση, έλεγχος, ακρίβεια, αναπνοή, ευθυγράμμιση, ροή και ενοποίηση.

Προσέξτε ότι σε καμιά από τις παραπάνω αρχές δεν εμπεριέχονται όροι όπως κάψιμο, σφίξιμο, τόνωση, γράμμωση και όγκος! Αυτό, γιατί το Pilates δεν έχει αυτοσκοπό το αδυνάτισμα ή τη σωματοδομή, αλλά την συνολική υγεία και ευεξία του ατόμου.

Επιπλέον, οι αναπνοές που παίρνει ο ασκούμενος αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα πρέπει να είναι σε απόλυτη αρμονία με την κίνηση του….

Τέλος, το Pilates έχει άμεση χρησιμότητα στην καθημερινότητα του κάθε ασκούμενου. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ρεπερτόριο ασκήσεων, διδάσκει τον μαθητή να επιστρατεύει τους σωστούς μυς για την εκτέλεση της κάθε κίνησης, έτσι ώστε να μπορεί να τους χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και στην καθημερινότητά του.

Είναι για μένα;

Και βέβαια! Η ομορφιά του Pilates είναι ότι μπορεί να το ακολουθήσει καθένας από μας ανεξάρτητα από την ηλικία του ή την εμπειρία του με τη γυμναστική. Όσες και όσοι ξεκινούν ένα τέτοιο πρόγραμμα γρήγορα καταλαβαίνουν, πως ο μυϊκός όγκος και το ποσοστό λίπους παίζουν ελάχιστο ρόλο και ότι όλοι «παίζουν» επί ίσοις όροις. Αυτό είναι μία από τις μεγάλες επιτυχίες του συστήματος αυτού.

Γιατί να το ξεκινήσω;

Επειδή θα παρατηρήσετε μια γρήγορη βελτίωση στη μυϊκή σας αντοχή. Μυς που ίσως δεν ξέρατε καν ότι υπάρχουν όπως ο εγκάρσιος κοιλιακός, ο βαθύτερος εκ των κοιλιακών σας μυών, τώρα θα σας υποστηρίζουν σε όλες σας τις δραστηριότητες πολύ καλύτερα.

Επειδή η ευλυγισία σας θα εκτιναχθεί. Το Pilates θα σας ωθήσει σε θέσεις και πόζες, που σχεδόν σίγουρα δεν έχετε ξανασυναντήσει πουθενά αλλού. Αναπόφευκτα, θα αναπτύξετε μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε αρθρώσεις όπως τα ισχία ή στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Επειδή θα βελτιωθεί η ισορροπία σας. Οι προπονήσεις Pilates απαιτούν πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα περισσότερα συστήματα γυμναστικής. Κατά συνέπεια, θα μάθετε να χρησιμοποιείτε το σώμα σας στο χώρο πολύ πιο αποτελεσματικά.

Αθλητές που επιστρέφουν από τραυματισμό αλλά και ηλικιωμένοι θα δουν τεράστια οφέλη στην καθημερινότητά τους. Και οι υπόλοιποι ασκούμενοι όμως θα δείτε μετά από λίγες μόλις βδομάδες ότι θα μπορείτε να εκτελέσετε πολύ καλύτερα μια πληθώρα κινήσεων.

Επειδή θα δείτε διαφορά στην ψυχική σας υγεία. Η συγκέντρωση που θα έχετε στις αναπνοές σας θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ιδιαίτερα αν έχετε περάσει μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Η αναπνοή με τον τρόπο που γίνεται στο Pilates μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του στρες και της αρτηριακής πίεσης και να βοηθήσει στο να απολαύσετε έναν βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα οφέλη του Pilates. Εσείς πότε σκέφτεστε να ξεκινήσετε? Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω!

You may also like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *